.

Obóz PUKiS - spotkanie tematowe

Temat: Wpływ wartości chrześcijańskich

na losy i dzieje Narodu Polskiego

Rallinsåsgården koło Jönköping

15-17.11.2002

Lista wszystkich uczestników obozu:

1.      ADAM MAJEWSKI

2.      ADRIAN KURZYDŁO

3.      AGNIESZKA MAŁECKA

4.      AGNIESZKA MICHALECKA

5.      AGNIESZKA SZUNKO

6.      ANNA SZMILICHOWSKA

7.      ANNA SZYMAŃSKA

8.      ANNA WYSOCKA

9.      CHRISTIAN JOSEFSSON

10.  CLAUDIA ŚWIERZ

11.  DANIEL E.

12.  DAREK JOSEFSSON

13.  DENIS BELASHEVIC

14.  DOMINIKA MAZUREK

15.  DOROTA SOBOLEWSKI

16.  DYLAN WIECH

17.  EDYTA ARCZYKOWSKA

18.  GABRIELA BOHLIN

19.  GRACJANA GUSTAFSSON

20.  GRZEGORZ SZMAGLINSKI

21.  HUBERT HANCKA

22.  IWONA GENZEL

23.  IWONA SADOKIERSKA

24.  IZABELA ZMYŚLONA

25.  JACEK GIRYN

26.  KINGA MAŁACHOWSKA

27.  LINDA BLONSTRÖM

28.  MACIEJ BOBOWSKI

29.  MACIEJ BOCZAR

30.  MADELEINE PIENIĄZEK

31.  MARCIN LABUDA

32.  MARCIN PIOTROWSKI

33.  MICHAŁ BOCZAR

34.  MICHAŁ TYMCZENKO

35.  NADIA MACKIEWICZ

36.  NINA DOLIŃSKA

37.  PATRIZIA CONZATO

38.  PAWEŁ ZMYŚLONY

39.  PIOTR MICHALECKI

40.  PIOTR ZAWADZKI

41.  RADEK MAŁACHOWSKI

42.  ROBERT SADOKIERSKI

43.  ROBERT WALKOWIAK

44.  SŁAWEK WOJNIKOW

KS.MARIUSZ

Att bejaka sina rötter...

 

Helgen den 15-17 november var det dags igen: Ett förtiotal Polska ungdomar från hela landet samlades på ännu ett PUKiS-läger. Den här gången träffades vi på Ralingsåsgården en bit (40 km) utanför metropolen Jönköping. I området kring Jönköping har vi haft ett antal läger tidigare av flera olika skäl. Bland annat på grund av att det är ungefär lika lång körsträcka dit både från Stockholm och Malmö och då blir det mest rättvist på det sättet. Utöver det så är naturen runt omkring också väldigt tilltalande med sina skogar, sjöar och allt som hör därtill.

Lägertemat var bundet till firandet av Polens självständighetsdag den 11 november, alltså direkt patriotiskt. Temat var följande: ”Hur de kristna värderingarna har påverkat den polska nationens historia”.

När vi (Malmögruppen plus tre Helsingborgare) anlände sent på kvällen kände jag direkt igen gården. Jag hade varit där några år tidigare, kanske var det ’99 om jag inte minns helt fel?

Sovförhållandena var väldigt spartanska och det första vi möttes av var ett helt gäng halvsega flugor som troligen hade planerat att övervintra inomhus, så det var bara att sätta igång och jaga...

När vi väl var samlade allesamman var det dags att lära känna varandra. Just den här biten tycker jag är väldigt viktig, men det brukar ofta bli långdraget och lite segt, beroende av hur många man är så klart. Själv har jag väldigt svårt med att komma ihåg namn så det är bra om man får höra dem så mycket som möjligt. Samtidigt så börjar ”lära känna”-lekarna bli lite väl uttjatade om man har varit på ett antal läger som jag. Det börjar bli dags att komma på några nya.

Efter en väldigt kort sovstund var det dags för lördagens stabila frukost så att man skulle orka med diskussionsstunderna. Efter en kort introduktion av Fader Mariusz delades alla in i fem grupper och placerades ut på olika håll så att man lugnt och ostört kunde koma igång med temat. Därefter var det dags för en liten rundvandring. Just då hade det slutat regna så vi hade tur. Inte långt ifrån gården låg en fin sjö och det var dit vi gick. Del två av grupparbetet gick ut på att presentera en patriotisk dikt eller sång på så sätt att alla i gruppen deltog. Det vill säga att inte en person skulle ställa sig upp och läsa dikten rätt upp och ned utan göra något mer av det. Resultatet blev minst sagt imponerande. Allt från det lite mer allvarligare slaget till rap. Efter presentationerna kom vi igång med diskussionen, den här gången var alla grupper samlade. Ämnet var inte direkt lätt så till en början gick det lite trögt. Vi pratade bland annat om hur viktigt det är att hålla fast vid sina rötter och traditioner och huruvida man kan vara patriot i dagens samhälle eller inte.

Som vanligt var det efter kvällsandakten dags för vår lilla invigningsceremoni. De nya lägerdeltagarna får olika uppgifter som de ska klara av. Det är en tradition som vi har haft sedan länge. Den här gången hade vi tio nya.

Eftersom kvällen bara var barnet var det dags för lite gemensamma lekar. Tjejerna fick möta killarna i olika grenar. Allt från att skriva ner hela världens huvudstäder på tid till charader. Tjejerna vann till slut med några ynka poäng, vilket killarna tyckte var väldigt förnedrande. Jag kan inte säga att det inte hänt förut!

Söndagens viktigaste bit är så klart Den Heliga Mässan. Fader Mariusz predikan handlade bland annat om att vi alla har en kallelse och hur man ska förvalta Guds gåvor.

När mässan avslutades var det dags för det oundvikliga: Den hemskt roliga och utvecklande städningen! Allt gick smidigt och fort som vanligt eftersom vi har en hel del vana lägerdeltagare.

Utvärderingar av läger är viktiga , inte minst för arrangörerna, så innan alla tog avsked hann vi med den biten också. Responsen var överlag positiv, vilket var kul att höra. Själv är jag också nöjd med lägret och tycker att det var en trevlig stämning. Inga sura miner och så vidare. Vädret däremot kan man tyvärr inte göra så mycket åt. Jag ser tillbaka på den här helgen som ännu ett lyckat läger och det är alltid kul att lära känna nya människor, även om man inte alltid kan komma ihåg deras namn. Det ska bli bättring med den biten... 

                                                                                                            

                                                                                                                      Radek Malachowski

                                                                                                                 Styrelseledamot PUKiSNiektóre pytania pomocnicze do pracy w grupach:

Co to według Ciebie są wartości chrześcijańskie?

Jakie wydarzenia w dziejach Polski uważasz za istotne i ważne?

Co chrześcijaństwo wniosło do historii, tradycji i kultury polskiej?

Czy można i powinno się być dzisiaj patriotą?